Graniet

Keukens op maat

Wat is graniet?

Graniet is een stollingsgesteente dat miljoenen jaren geleden door de natuur is gevormd. De winning van graniet vindt bijna overal op de wereld plaats; elk winningsgebied biedt zijn eigen kleur en uitstraling. De meeste granietsoorten zijn relatief grof van structuur. Graniet zal daarom vaak kleine oppervlaktepuntjes tonen van het natuurlijke product. Ook kleur- en structuurverschillen zijn inherent aan alle soorten graniet. Verstrekte monsters en gebruikte kleurafbeeldingen kunnen derhalve alleen als indicatie worden gebruikt.

 

Oppervlaktes in graniet

De meeste werkbladen in graniet hebben een gepolijste oppervlakte (hoogglans). Een aantal granietkleuren zijn echter ook verkrijgbaar met een matte oppervlakte, beschikbaar in drie varianten; gezoet (matglans), satin (geborsteld) en gevlamd (geruwd). Graniet met een matte oppervlakte geeft het werkblad een robuuste uitstraling, maar heeft ook een relatief open toplaag. Vooral de eerste maanden zijn dergelijke materialen daardoor meer gevoelig voor vlekken. Na verloop van tijd verbetert dit, en zal het materiaal ook wat donkerder van kleur worden.

 

Gebruiksgemak van graniet

De eigenschappen van graniet kunnen enigszins variƫren per kleur en oppervlakte, maar in het algemeen geldt dat het materiaal een goede krasbestendigheid heeft en behoorlijk hittebestendig is. Wel wordt aangeraden om altijd een onderzetter te gebruiken, omdat hete pannen, deksels en ovenschalen een zogenaamde thermoschock kunnen veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat.
Graniet met een gepolijste (glanzende) oppervlakte is voldoende vlekbestendig. In effen kleuren en in granietsoorten met een matte (satin) of gevlamde oppervlakte zullen eventuele blekken meer opvallen, maar met het juiste onderhoud zijn die blekken doorgaans ook weer goed te verwijderen.